Je Európska menová únia optimálnou menovou oblasťou ? - Gonda, Vladimír
Základné kritériá pre vymedzenie optimálnej menovej oblasti (OCA) - mobilita výrobných faktorov, stupeň otvorenosti ekonomiky, diverzifikácia produkcie, ďalšie kritériá ... . Porovnanie kritérií OCA s Maastrichtskými konvergenčnými kritériami. Zhodnotenie možnosti riešenia asymetrických šokov v eurozóne pomocou takých alternatívnych mechanizmov adaptácie, akými sú pružné ceny a mzdy, mobilita pracovnej sily a fiškálna politika. Existujúce analýzy sa zhodujú v tom, že eurozóna netvorí optimálnu menovú oblasť. EMÚ nateraz nedisponuje spoľahlivými alternatívnymi mechanizmami adaptácie na prípadné asymetrické šoky v eurozóne. Menová únia a ďalšie prehlbovanie integrácie EÚ podnieti zrýchlené približovanie sa eurozóny k stavu optimálnej menovej oblasti.