Hygiena je podmienkou bezpečnosti - Machalcová, Terézia
Súčasné európske potravinárstvo je v podstatnej miere ovplyvnené požiadavkou obchodných reťazcov na bezpečnosť a kvalitu výrobkov. Norma Systémy manažérstva kvality ISO 9001:2000 je už dnes v potravinárskom priemysle nepostačujúca. Obchodné reťazce požadujú zaviesť vlastné normy (schémy) na posudzovanie zdravotnej neškodnosti potravín. Harmonizované kritériá. Nová medzinárodná norma ISO 22000.