Zmeny marketingových stratégií vplyvom informačnej a komunikačnej techniky - Mariaš, Miroslav
Revolúcia v IT zásadným spôsobom zmenila svet marketingu. Rozvoj služieb internetu, elektronického podnikania a možností elektronického obchodovania. Využívanie informačnej a komunikačnej techniky veľa napovedá o sile konkurencieschopnosti podniku. Informačná technika vytvára nové možnosti pre strategický marketingový manažment. Najdôležitejšími sú však pracovníci firmy. Systémy CRM (systémy riadenia vzťahov so zákazníkmi) ako najsilnejší podporný prostriedok na dosiahnutie úspešného kontraktu. Budovanie call centier. Hodnota zákazníka. Princípy uplatnenia IKT v európskom priestore. Rozvoj elektronického obchodovania B2B a činnosti elektronických búrz. Elektronický trh ako najrýchlejší, najmenej rizikový a najlacnejší spôsob elektronického obchodovania. Trendy rozvoja elektronického obchodovania sa sústreďujú do troch oblasti - on-line obchodovanie, elektronický nákup, využitie platobných kariet v systémoch B2C. Náhodné správanie zákazníkov a matematická pravdepodobnosť, Markovove reťazce. Nové marketingové stratégie berú do úvahy rozhodujúce trendy ekonomickej globalizácie - pôsobenie transnacionálnych korporácií, internacionalizáciu obchodovania a možnosti najmodernejšieho spracovania informácií.