Vízia smerovania slovenského poľnohospodárstva - Chrastinová, Zuzana
Vízia poľnohospodárstva SR do roku 2013. Zmeny v Spoločnej poľnohospodárskej politike (SPP) budú signifikantne ovplyvňovať vývoj v tomto odvetví. Poľnohospodárstvo vzhľadom na prírodné podmienky Slovenska dosiahne intenzívno-extenzívne smerovanies tým, že v produkčných oblastiach s vyšším podielom ornej pôdy sa položí rozhodujúci význam na intenzitu, kým v ostatných oblastiach bude prevládať extenzívnejší charakter výroby. Z hľadiska konkurenčných schopností vzrastie význam stredne veľkých podnikov s rozhodujúcim podielom na trhu hlavne v produkčných oblastiach, kde možno počítať s koncentráciou pôdy, čiže so zvyšujúcou sa výmerou podnikov vo všetkých právnych formách podnikania. Dôjde aj k štrukturálnym územným zmenám výroby.