Vybrané ekonomické parametre potravinárskeho priemyslu SR a EÚ - Belešová, Svetlana
Vývoj pozície potravinárskeho priemyslu SR na základných ukazovateľoch hospodárstva SR. Pretrváva pokles podielu na HDP národného dôchodku SR. Štrukturálne zmeny merané ukazovateľmi produkcie, zamestnanosti a počtu podnikov podľa výrobných odborov potravinárskeho priemyslu SR. Z hľadiska výsledku hospodárenia zlomovým bol rok 2001, odkedy potravinári dosahujú zisk. V rokoch 1999-2004 potravinársky priemysel zlepšil hospodárenie o 2,5 mld Sk, a to výraznou zásluhou cukrovarníckych podnikov. Výsledok hospodárenia najviac zhoršili mliekarenské podniky. Komparácia výslekov výroby potravín a nápojov EÚ a SR ukazuje, že potravinárstvo EÚ podobne ako SR je dominantné veľkým počtom malých a stredných podnikov, kým produktivita práce a pridaná hodnota sa tak v slovenskom ako aj v európskom potravinárstve koncentruje do veľkých podnikov.