Ruský plyn - Mašláni, Juraj
Invázia ruského plynu. Pavučina, ktorou sa do Európy dostáva ruský plyn sa rozrastie o novú vetvu - Nord Stream. Obavy európskych krajín z možnosti neprijateľného posilnenia pozície Ruska pri presadzovaní politických záujmov v Európe. Závislosť Európy od ruského plynu. Nedostatočné množstvo plynu v Rusku, straty pri preprave, málo investícií do prieskumu nových nálezísk. Európa hľadá neruské zdroje. Nórska ponuka. Rast spotreby zemného plynu, ale aj svetových rezerv. Najväčšie zásoby zemného plynu vo svete.