Nové trendy na poistných a zaistných trhoch EÚ - Veselovská, Stanislava, 1957-
Zmeny na medzinárodných poistných trhoch vplývajú tak na zákazníkov zaisťovateľov (prvopoisťovateľov) ako aj na zaisťovateľov, ktorí na tento vývoj reagujú hlavne tendencíami k zväčšovaniu alebo k diverzifikácii. U poisťovateľov, ktorí pôsobia v niekoľkých krajinách, resp. vykonávajú niekoľko druhov poistení, odpadávajú v súčasnosti hlavné aspekty potreby prenosu rizika na zaisťovateľa. Veľkí prvopoisťovatelia nepotrebujú zaistnú ochranu vôbec alebo iba v obmedzenej miere. Trendy na európskych poistných trhoch sa budú uberať zväčšovaním sa prvopoisťovateľov, rastom možností vnútorného financovania prvopoisťovateľov a fúziami bánk a poisťovní. Po vzniku EMÚ je riziko strát v súvislosti so zmenou kurzov menšie. Rozšírenie EMÚ o ďalšie krajiny prinesie pozitívne výsledky aj pre ďalšie subjekty zaistných vzťahov.