Summit ázijských obrov - Pressburg, Adrian Peter
Novembrový indicko-čínsky summit v Dillí sa niesol v znamení inštitucionalizácie prepájania dvoch prudko rastúcich ekonomík. Motorom, ktorý má poháňať bilaterálne vzťahy spoločným smerom, sa stáva obchod a hospodárska spolupráca. Územné nezhody India - Čína - Pakistan. Čína bude v tomto storočí hlavný konkurent Indie o prvenstvo v Ázii i vo svete. India získa primát najľudňatejšej krajiny, Čína sa môže pochváliť vyšším HDP i hospodárskym rastom. Priťahuje i viac zahraničných investícií. Trhové reformy - rozdielne prístupy Číny a Indie. Čína sa stala priemyselnou dielňou sveta, výrobnou veľmocou vo viacerých priemyselných odvetviach. Riziko sinocentrizmu.