Európska zahraničná politika - porovnanie dvoch teoretických modelov - Halás, Matúš
Dva odlišné modely zahraničnej politiky a ich konfrontácia s aktuálnou podobou zahraničných vzťahov Európskej únie. Prvý z uvedených modelov vychádza z neorealistického prístupu a druhý je postmoderným pohľadom, ktorý čerpá inšpiráciu z postštrukturalizmu J. Derridu. Porovnanie modelov sa sústreďuje na tri oblasti - na reprezentanta zahraničnej politiky, na jeho primárny cieľ a na princípy, ktoré uplatňuje vo vzťahu s ostatnými aktérmi. Konštatovanie autora, že vonkajšie vzťahy EÚ plne nevystihuje ani jeden z vytvorených modelov. Možnosť liberálneho modelu zahraničnej politiky.