Rozvojová pomoc na začiatku 21. storočia - Csabay, Marek
Niektoré súčasné vývojové trendy v oficiálnej rozvojovej pomoci. Potreba prehodnotiť postoj k rozvojovej pomoci v rozvinutých, ako aj v rozvojových štátoch so zámerom zvýšiť jej efektívnosť a zlepšiť jej smerovanie. Kľúčové sú stabilné a predvídateľné toky rozvojovej pomoci osobitne vo vzťahu k najmenej rozvinutým štátom, u ktorých predstavuje rozvojová pomoc významnú zložku štátneho rozpočtu. Vyspelé štáty by mali postupovať v súlade so závermi Medzinárodnej konferencie o financovaní rozvoja, ktorá sa konala v roku 2002 v Monterrey a o.i. znížiť podiel programov viazanej pomoci. Rozvojová pomoc by mala byť poskytovaná s cieľom prispieť k ľudskému a nielen čisto ekonomickému rozvoju v beneficientských krajinách.