Medzinárodnoprávna úprava rozvojovej pomoci - Jurík, Roman
Právo rozvojovej pomoci je nie celkom presne ohraničené pododvetvie medzinárodného verejného práva, konkrétne tzv. medzinárodného ekonomického práva. Medzinárodné právo rozvojovej pomoci z hľadiska jeho subjektov, objektu, prameňov a obsahu. Hlavnými subjektami sú rozvojové krajiny, zvlášť najmenej rozvinuté krajiny a na druhej strane rozvinuté krajiny alebo bohaté štáty. Subjektami sú taktiež niektoré medzinárodné organizácie ako OSN a jej špecializované agentúry, Medzinárodné rozvojové združenie (IDA) - jedna z inštitúcií Skupiny Svetovej banky a iné. Ako pramene medzinárodného práva rozvojovej pomoci je osobitne zmienené soft law. Objektom a obsahom medzinárodného práva rozvojovej pomoci je poskytovanie rozvojovej pomoci.