Slovensko a rozvojová spolupráca - Námerová, Iveta
V roku 2004 sa začala na Slovensku implementovať bilaterálna rozvojová pomoc. V dokumente "Strednodobá koncepcia oficiálnej rozvojovej pomoci pre roky 2003-2008" sú definované priority rozvojovej spolupráce a tiež krajiny, v ktorých možno realizovať rozvojovú pomoc. Mechanizmus implementovania projektov bol pripravený a riadený Ministerstvom zahraničných vecí. Administráciu rozvojovej pomoci realizujú dve administratívne kontraktačné jednotky ACU Bratislava Belehrad Fond a ACU UNDP Trust Fond. Vláda zvýšila financie na rozvojovú pomoc do roku 2015. Bilaterálne projekty slovenskej ODA. Projekty pre Ukrajinu a Bielorusko. Projekty rozvojového vzdelávania. SR plánuje intenzívnejšie spolupracovať s donormi, ktorí sú skúsenejší a ochotní spolufinancovať slovenské projekty.