Postavenie žien a mužov v rozšírenej Európskej únii - Ošková, Silvia, 1979-
Rozdiely medzi mužmi a ženami v EÚ. Rodová rovnosť je postavená na rovnakých právach, rovnakej zodpovednosti, ako aj rovnakých príležitostiach. Politika rodovej rovnosti je dôležitým nástrojom sociálnej politiky v krajinách EÚ. Opatrenia jednotlivých členských krajín sa zameriavajú predovšetkým na ženy. V posledných rokoch môžeme vidieť zlepšenie rodovej priepasti v oblasti vzdelania, ale rozdiely medzi mužmi a ženami v oblasti zárobkov a zamestnanosti zostávajú nezmenené.