Sociálny štát v kontexte sociálnych reforiem v SR - Ošková, Silvia, 1979-
Sociálny štát a jeho súčasná modernizácia. Reformy sociálnych systémov smerujúce k výraznej redukcii vplyvu sociálneho štátu a verejného sektora, k absolútnej deregulácii trhu práce, k uplatňovaniu nových foriem zabezpečovania sociálnych práv. Slovensko začalo od roku 2004 realizovať "novú sociálnu politiku", založenú na aktivácii, motivácii a odmene. Je zameraná na posilnenie zodpovednosti a účasti občana pri riešení svojej sociálnej situácie. Výsledky uplatňovania novej sociálnej politiky sú neuspokojivé.