Teoretická východiska řízení vztahů se zákazníky - customer relationship management (z výzkumné zprávy Grantového projektu reg. č. 402/05/0140 - Starzyczná, Halina
Historický pohľad na vývojové stupne marketingu. Nová paradigma marketingu. Vymedzenie pojmu, podstata a definícia CRM. Faktory rozhodujúce o význame a hodnote zákazníka. Budovanie vzťahu so zákazníkom a jeho fázy.