Znalostná ekonomika ako rozhodujúci predpoklad rastu konkurencieschopnosti SR po vstupe do EÚ - Baláž, Peter
Grandiózny nástup rýchlo sa industrializujúcich krajín juhovýchodnej Ázie, najmä číny a Indie, ktoré rýchlo dobíjajú nové a nové trhové pozície, odsúva doslova do zabudnutia celé tradičné odvetvia a produkčné odbory v Európe i USA. Realita podmienok na globálnych trhoch sa začala už na prelome 90. rokov stále viac opierať najmä o rýchle zvyšovanie pridanej hodnoty a dynamickú sofistikáciu výstupov, vďaka efektívnemu využívaniu znalostí. Investície do budúceho rastu, t.j. do vzdelávania, výskumu a šírenia nových technológií. Situácia na Slovensku - existujúce ekonomické kapacity SR sú už v súčasnosti z takmer štyroch pätín závislé na uplatnení našej domácej produkcie na náročných medzinárodných trhoch. Úloha výchovno-vzdelávacieho a vedecko-výskumného potenciálu krajín. Ak chce SR zlepšiť svoju doterajšiu situáciu, musí sa vo svojej rozvojovej politike čo najviac zamerať na podporu nových technológií, výskumu a vývoja, ale aj pružného zavádzania týchto výsledkov do reálneho hospodárskeho života. Nevyhnutnosť zvyšovania kvality univerzít a VŠ na Slovensku, podmienky kvalitných VŠ.