Technologická medzera a absorpčná kapacita ako hlavné determinanty spillovrov z priamych zahraničných investícií - Fifeková, Martina
Kladné a záporné dopady príchodu PZI na hostiteľskú krajinu. Pojem spillovers. K spillovrom z PZI dochádza v prípade, ak vstup alebo prítomnosť nadnárodnej korporácie zvyšuje súhrnnú produktivitu domácich firiem v hosťujúcej krajine a nadnárodné korporácie plne neinternalizujú hodnotu týchto prínosov. Horizontálne a vertikálne spillovre. Determinanty spillovrov z PZI - úroveň technologickej medzery tak medzi danými ekonomikami, ako aj medzi jednotlivými odvetviami v rámci príslušnej ekonomiky a absorpčná kapacita domácich firiem a celej ekonomiky. Veľká technologická medzera zamedzuje spillovrom.