Perspektívy strategickej spolupráce Európskej únie a Ruska v oblasti vonkajšej bezpečnosti - Hoľková, Anna
Európska bezpečnostná stratégia počíta s Ruskom ako s kľúčovým hráčom v rámci geopolitických a bezpečnostných problémov na globálnej aj regionálnej úrovni. Dôležitá otázka stability v Čečensku. Masívny rozvoj informačných a komunikačných technológií a hrozba kybernetického terorizmu. Doposiaľ najvážnejší akt kybernetického terorizmu uskutočnený vo Veľkej Británii v roku 2001. Potreba reagovať na nové formy vedenia vojenských operácií - kybernetický teror.