Obchody s tovarom v rámci Európskej únie a tretích štátov a daň z pridanej hodnoty - Rakovská, Jana
EÚ je voči okolitému svetu jednotným colným územím. Každý dovoz tovaru z tretej krajiny do EÚ je preclený podľa pravidiel. Neexistencia hraničných kontrol a colného konania medzi členskými štátmi EÚ si vyžaduje vedenie daňovej a štatistickej evidencie, v rámci ktorých dochádza k pravidelnému hláseniu cezhraničných tovarových transakcií. Príspevok je zameraný na tovarové obchody z hľadiska DPH, je rozdelený na 5 častí. V 1. časti autorka popisuje dodanie tovaru, vylúčenie z predmetu dane, uskutočnenie dodania tovaru, základ dane, miesto dodania tovaru, miesto dovozu tovaru.