220. výročie vzniku prvej Svetovej vedeckej spoločnosti - Krajčovič, Jozef
Korene prvej Svetovej vedeckej spoločnosti na Slovensku. Predpoklady na rozvoj baníctva, hutníctva a iných príbuzných vedných disciplín. Vznik Svetovej vedeckej spoločnosti na kongrese v Sklených Tepliciach v roku 1786. Zakladateľ - Ignác von Born. Pohľad na rozvoj vedecko-technickej činnosti a osvety od začiatkov činnosti tejto spoločnosti až po súčasnosť. Aktivity súčasného Zväzu slovenských vedecko-technických spoločností.