Liberalizácia svetového obchodu v oblasti poľnohospodárstva a agenda z Dohy EÚ a rozvojové krajiny - Dobošová, Viera
Rokovania o liberalizácii svetového obchodu prebiehajú na základe mandátu z Ministerskej konferencie WTO v Dohe v roku 2001. Poľnohospodárstvo je jednou z problematických oblastí obchodných rokovaní, na ktorom sa sporia predovšetkým EÚ a USA. Trojpilierová schéma liberalizácie v oblasti poľnohospodárstva je zameraná na zníženie colných sadzieb na dovozy poľnohospodárskych výrobkov, na zníženie vývozných subvencií a domácich podpôr. Kým EÚ sa sústredí aj na liberalizáciu obchodu s priemyselnými výrobkami a so službami, rozvojové krajiny požadujú najmä otvorenie svetových trhov pre poľnohospodárske výrobky s cieľom zvýšiť svoje vývozy. Štúdie dokázali, že dopady liberalizácie v oblasti poľnohospodárstva by boli pozitívne najmä pre silných vývozcov z radov vyspelých a rozvojových krajín. Negatívne by mohli ovplyvniť najmä preferenčný status pre dovoz poľnohospodárskych výrobkov z najchudobnejších krajín.