Nadmerný dovoz textilu z Číny na vnútorný trh EÚ - Silná, Zuzana
Analýza pozadia problému nadmerného dovozu textilu a odevov z Číny, identifikácia faktorov, ktoré viedli k vzniku tejto situácie, ako aj postup jej riešenia. Vznik opatrení, ktoré sa neskôr premietli do multilaterálnych dohôd (LTA, MFA, ATC). Čína po vstupe do WTO pristúpila na zavedenie mechanizmu ochranných opatrení a osobitne na zavedenie ochrannej doložky na textil. Výsledok formálnych konzultácií medzi Európskou komisiou a Čínou - Memorandum o porozumení (Šanghajská dohoda). Táto dohoda, rovnako aj ochranná doložka na textil, majú obmedzenú platnosť. Po roku 2008 sa trh opäť úplne liberalizuje. Európski producenti majú 4 roky na to, aby svoju výrobu prispôsobili novým podmienkam konkurencie na trhu.