Problémy stability a bezpečnosti súčasného sveta - Liďák, Ján
Medzinárodná scéna sa dynamicky transformuje ku globálnemu rozmeru vo všetkých sférach. Rozpad blokového systému spôsobil depolarizáciu a rozptýlenie moci. Koniec globálnej ideologickej konfrontácie uvoľnil priestor pre etnické a náboženské konflikty, regionálnu nestabilitu a občianske vojny. Hrozby pre súčasný vývoj sveta. Problémy fundamentalizmu a terorizmu.