Kontexty identity, univerzality a multikulturality v Európe - Márton, Milan
Nárast etnických a nacionalistických konfliktov po studenej vojne a zintenzívnenie skúmania otázok kultúry a identity v politických a humanitných vedách. Kultúrne mnohotvárny priestor Európy a hľadanie modelov súžitia národných kultúr. Koncepty integrácie Európy. Tri vízie integrácie. Multikultúrna situácia v Európe a niektoré riešenia. Tri základné modely integrácie, ktoré reprezentujú rôzne stupne prepojenia asimilacionizmu a kultúrnej plurality.