Postavenie rómskej minority v SR a problém sociálnej exklúzie - Koganová, Viera
Na Slovensku, okrem väčšinovej slovenskej národnosti, žije viacero národnostných menšín a etnických skupín. Legislatívna úprava postavenia národnostných menšín a etnických skupín - ústava. Zákaz diskriminácie menšín. Rómska národnostná menšina. Jej charakteristika (extenzívnejšia reprodukcia), postavenie. Rómovia majú v súčasnosti zaregistrovaných vyše sto občianskych združení a dve politické strany. Vzdelanostná úroveň Rómov. Rómovia vo svetle medzinárodnej politiky.