Európske menšiny na začiatku 21. storočia - Kupkovič, Miroslav
Charakteristika pojmu národnostná menšina. Národ verzus národnostná menšina. Historický pohľad na národ a štátotvorný proces. Ochrana národnostných menšín zabezpečená medzinárodnými zmluvami. Riešenie menšinovej problematiky na pôde Organizácie spojených národov a v Rade Európy. Tri výrazne odlišné typy menšín v súčasnej Európe.