Význam ropy pre ekonomiky regiónu BSV - Havlová, Katarína
Ropa a s ňou spojené záujmy a ich vplyv na hospodársku politiku a medzinárodné vzťahy. Špeciálna úloha Blízkeho a Stredného východu v medzinárodnom ropnom priemysle.Vplyv ropy na vzťahy regiónu s ostatným zvyškom sveta. Polarizácia medzi ropnými a neropnými krajinami. Vplyv ropy na domácu politiku štátov regiónu a určenie ich súčasných hraníc.