Medzinárodná migrácia v kontexte novodobého rozširovania Európskej únie - Ondrušek, Miloš
Obavy a očakávania z rozšírenia Európskej únie a jeho vplyvu na vnútornú migráciu v rámci krajín EÚ. Negatívny trend demografického vývoja v krajinách EÚ 25. Potreba vonkajšej imigrácie do EÚ z tretích krajín. Obava z masívnej migrácie z nových členských štátov do starých krajín. Riziko narušenia intelektuálnej, profesijnej a populačnej rovnováhy v zúčastnených krajinách. Socioekonomické črty migrantov a základné motivátory ich migrácie. Potreba rovnomerného sociálno-ekonomického rozvoja jednotlivých štátov Európskej únie a zmenšovania regionálnych rozdielov.