Islamský fundamentalizmus a islam - Vokálová, Emília
Dôležitá úloha náboženstva v islamskej spoločnosti. Islam ako náboženstvo a ideológia s mobilizačným potenciálom a prepracovanou sociálnou doktrínou. Zdôraznenie uchovania jednoty komunity. Islamský fundamentalizmus ako reakcia na dezorganizáciu a neistotu v období globalizácie. Džihád. Tradicionalistické korene islamu ako priaznivý základ pre radikalizáciu spoločnosti v islamskom svete.