Odluka cirkví od štátu - aktuálna požiadavka liberalizácie slovenskej spoločnosti - Surmánek, Štefan
Problém vzťahu štátu a cirkví je dôležitou a aktuálnou témou v slovenských aj celoeurópskych dimenziách. Nevyhnutnosť systémového riešenia vzťahu cirkví a štátu - 2 modely. 2. model - odluka cirkví od štátu - pre a proti. Nerovnovážne postavenie cirkví na Slovensku. Náboženstvo ako vyučovací predmet je komplexným svetonázorom na rozdiel od etickej výchovy. Odluka cirkví od štátu ako jedna z ciest demokratizácie slovenskej spoločnosti.