Regionálna politika EÚ - Oravec, Roden
Prehĺbenie existujúcich regionálnych rozdielov vplyvom zásadných zmien svetového hospodárstva v 90. rokoch 20. storočia. Riešenie regionálneho rozvoja Európskou úniou. Programy regionálneho rozvoja. Regionálna pomoc z fondov diferencovaná podľa cieľa a sociálno-hospodárskych kritérií dosahovaných v danom regióne. Zámer Európskej únie kvalitatívne zlepšiť životnú úroveň občanov.