Medzinárodné investičné zmluvy - Fabianová, Iveta
Hospodársky vyspelé krajiny iniciujú rôzne programy na spoluprácu s rozvojovými krajinami, čím vzniká potreba uzatvárania medzinárodných investičných zmlúv (MIZ). Systém MIZ. Súčasné trendy v oblasti MIZ. V poslednom desaťročí sa počet MIZ významne rozšíril. Vzniká nová generácia investičných zmlúv, tie okrem zaručovania ochrany zahraničných investícií investorov v hostiteľskej krajine zdôrazňujú aj liberalizáciu prístupov k jednotlivým výrobným zdrojom a trhom. Dodnes však neexistuje jednotný medzinárodný systém ochrany a podpory zahraničných investícií v investičných zmluvách.