Energia v Európe - Fabuš, Michal
Potreba energie v Európe rastie. Až 80 percent z energií používaných v EÚ je z fosílnych palív - ropa, zemný plyn, uhlie. Veľký a stále rastúci podiel pochádza z krajín mimo EÚ. Závislosť na dovoze ropy a plynu, ktorá je v súčasnosti 50 percentná môže vzrásť na 70 percentnú v roku 2030. Toto zvýši zraniteľnosť únie v prípade výpadku dodávok alebo vysokých cenách z dôvodu medzinárodných kríz. Je naďalej potreba znižovať spaľovanie fosílnych palív z dôvodov globálneho otepľovania. Cesta napred je v kombinácii energetických úspor a energetickej efektívnosti. Ochrana životného prostredia a záväzky Kjótskeho protokolu pre EÚ.