Ukrajina a jej "Oranžová revolúcia" - Greššová, Mária
Voľby hlavy štátu na Ukrajine v roku 2004 boli výnimočné. Išlo v nich o výber medzi autoritatívnym, skorumpovaným, oligarchickým systémom moci, ktorý reprezentoval vtedajší prezident Leonid Kučma a novou perpektívou rozvoja v podobe radikálnych zmien v krajine. Dvaja súperi Janukovyč a Juščenko. Ukrajinská "Oranžová revolúcia" vyniesla do prezidentskej funkcie Viktora Juščenka. Októbrové voľby 2004 ovplyvnili situáciu na Ukrajine, hlavne imidž Ukrajiny v medzinárodnom meradle. Ovplyvnili aj rozvoj Ukrajiny, jej budúce členstvo v rôznych medzinárodných organizáciách a jej európsku voľbu.