Vývoj spolupráce v oblasti justície a vnútorných vecí v Európskej únii - Hurná, Lucia, 1978-
Oblasť justície a vnútorných vecí zahŕňa široké spektrum politík, ktoré ovplyvňujú každodenný život ľudí v EÚ. Do tejto spolupráce spadajú citlivé politické otázky, ako migrácia, azyl, hraničné kontroly, trestné a civilné právo. Spolupráca v oblasti justície a vnútorných vecí je v súčasnosti jednou z priorít Únie. Objasnenie postupného budovania priestoru slobody, bezpečnosti a práva v rámci EÚ. Spolupráca pred a po prijatí Maastrichtskej zmluvy. Spolupráca v oblasti justície a vnútorných vecí po prijatí Amsterdamskej zmluvy.