Peking sa stal novým patrónom čierneho kontinentu - Pressburg, Adrian Peter
Globalizácia mení postavenie Afriky vo svetovom hospodárstve, dôraz na praktické zásady medzinárodného podnikania a hospodárenia. Až Čina vniesla do Afriky čerstvý vietor. Masívny prienik čínskeho kapitálu do Afriky. Z Číny sa stala priemyselná dielňa sveta, aby sa vyhla stagnácii a hospodárskej kríze, musí produkovať za každú cenu. Imperatívom čínskej zahraničnej politiky je zabezpečovať zásobovanie surovinami a zdrojmi energie. Na to slúži Afrika, odkiaľ si Čína zadovažuje čoraz viac fosílnych energonosičov. Za vyvážané suroviny, ropu a plyn dostávajú africkí exportéri z Číny miliardové investície a úvery, ktoré majú rozvíjať ekonomiku Afriky podľa projektovaných budúcich potrieb čínskej ekonomiky. Výrazné stúpanie HDP mnohých afrických štátov.