Aká je rola EÚ v medzinárodných vzťahoch? - Weiss, Peter
Posilňovanie významu spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky EÚ. Porovnávanie správania sa EÚ a USA. Diskusie o úlohe EÚ pri zaisťovaní bezpečnosti. EÚ je osobitným, zvláštnym aktérom medzinárodných vzťahov, lebo nie je ani štátom, ani klasickou medzinárodnou organizáciou. Občianstvo EÚ je odvodené od primárneho štátneho občianstva. V EÚ neexistuje žiadna autorita, ktorá by v oblasti spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky mohla členské štáty k niečomu prinútiť. Pôsobí iba dobrovoľný záväzok členských štátov nebyť v rozpore so záujmami EÚ - prejav vzájomnej solidarity. Rozhodovací proces v EÚ je oveľa komplikovanejší a zdĺhavejší ako u národných štátov. EÚ vznikla preto, aby skoncovala s Európou podelenou na sféry vplyvu veľmocí. EÚ vytvorila unikátny model stability a bezpečnosti na starom kontinente.