Európske regióny, Lisabonská stratégia a strategický prístup k súdržnosti - Ivaničková, Alžbeta
Analýza 7 zo 14 ukazovateľov merania dosiahnutého pokroku uvádzaného v Lisabonskej agende dokumentuje, že existuje výrazná regionálna rôznorodosť medzi severnou a centrálnou časťou Európy, ktorá je všeobecne v lepšej pozícii a južnou a východnou časťou. Kombinácia ukazovateľov dovoľuje rozdelenie regiónov na regióny s najvyššou, priemernou a zaostalou výkonnosťou. Formovanie rôznorodých stratégií, ktoré regióny môžu aplikovať za účelom prispieť k lisabonským cieľom. Systém operačných programov na čerpanie finančných prostriedkov zo štrukturálnych fondov v programovacom období 2007-2013.