Čína rozprúdila úvahy o zbrojení - Pressburg, Adrian Peter
Jednostranné presadzovanie vlastných bezpečnostných záujmov USA vo svete Rusko a Čína zo začiatku tolerovali, keď to bolo interpretované ako sled neodkladných obranných krokov proti svetovému terorizmu. Nikdy však nesúhlasili so stratégiou preventívnych vojen ako nástroja vedenia americkej zahraničnej politiky. Po 11. septembri 2001 svetová hospodárska aréna prežíva markantné zmeny. Rusko sa v novej situácii etablovalo ako energetická veľmoc. Ekonomická superveľmoc - Čína posilňuje svoju vojenskú moc na ochranu svojich hospodárskych a obchodných záujmov vo svete. Konkurencia medzi Čínou a USA, globálna zodpovednosť.