Nová německá vláda a morálně-historická dimenze česko-německých vztahů - Kunštát, Miroslav
Analýza súčasnej úlohy historickej záťaže v česko-nemeckých vzťahoch v súvislosti s bilanciou zahraničnej politiky nemeckej vládnej koalície CDU/CSU/SPD a desiatym výročím Česko-nemeckej deklarácie (1997). Faktor minulosti v súčasných vzťahoch Bavorska a Saska k Českej republike. Pomalé strácanie rétoriky historickej viny a zodpovednosti vo vzťahu Nemecka k štátom strednej a východnej Európy. Téma nemeckých obetí druhej svetovej vojny ako "normálna" téma kolektívnej spomienky. Nová kvalita morálno-historickej dimenzie nemecko-poľských a nemecko-českých vzťahov.