Štrukturované produkty na finančných trhoch - Chovancová, Božena
Na svetových kapitálových trhoch sa v súčasnosti odohrávajú významné zmeny, ktoré sú dôsledkom nielen veľkých finančných kríz, technologickej bubliny na prelome tisícročia, ale aj výraznou zmenou v orientácii investorov. Títo sa vo veľkej miere začínajú orientovať na nové produkty, ktoré do značnej miery garantujú pre nich výnosy. V skladbe nových tzv. štrukturovaných produktov osobitné postavenie nadobúdajú investičné certifikáty, ktoré majú rôzne modifikácie (indexové certifikáty, basket certifikáty, garantované certifikáty, discount certifikáty, airbag certifikáty, bonus certifikáty, sprint certifikáty, outperformance certifikáty, strategické a tematické certifikáty). Osobitné postavenie pri konštrukcii týchto produktov majú komerčné banky a ich asset managementy, ktoré sa snažia pre svojich klientov ušiť produkty na mieru, z čoho vyplýva, že mnohé produkty majú špecifické vlastnosti a sú jedinečné. Riziká a budúcnosť investičných certifikátov.