Zamestnanosť vo väzbe na Lisabonskú stratégiu - Rievajová, Eva
Európska stratégia zamestnanosti má tri hlavné prvky: dosiahnutie plnej zamestnanosti, zvýšenie produktivity a kvality práce a podpora súdržnosti. Napriek štrukturálnym zlepšeniam dosiahnutým v rade členských štátov i zvýšeniu zamestnanosti je zrejmé, že EÚ nesplní svoj ambiciózny cieľ stanovený v roku 2000 v Lisabone. Situácia na slovenskom trhu práce, zamestnanosť v hospodárstve SR. Lisabonská stratégia a pozícia Slovenska. Celkovú mieru zamestnanosti majú v porovnaní so Slovenskom nižšiu už len tri krajiny EÚ. Strednodobý cieľ na trhu práce v našich podmienkach. Voľný pohyb pracovníkov v rámci EÚ je považovaný za jednu zo štyroch základných slobôd, súčasná situácia v prístupe na trhy práce v pôvodnej EÚ-15 zatiaľ nie je s tým v súlade.