Marketing ve službách služeb - Drnec, Luděk
Dôraz na zákaznícky prístup v marketingu služieb. Absencia fyzického kontaktu zákazníka s produktom. Individuálny prístup k jednotlivým segmentom zákazníkov v prepravnej spoločnosti DHL. Odlíšiť sa od konkurencie. Cena a cenová vojna. Komunikácia značky.