Dvacet let svobodného mateřství v České republice (1986-2005) - Rychtaříková, Jitka
Rýchle rastúci podiel detí narodených mimo manželstva ako významná demografická zmena od začiatku 90. rokov 20. storočia. Celoeurópska tendencia. Faktory ovplyvňujúce nárast počtu detí narodených mimo manželstva. Komparácia súčasnej podoby slobodného materstva v Českej republike so situáciou v 80. rokoch. Situácia v podielu detí narodených mimo manželstva v závislosti od veku matky, biologického poradia živonarodeného dieťaťa, vzdelania matky a od regiónu. Súčasný typ slobodnej matky - žena so základným vzdelaním. Konzervatívny pohľad vysokoškoláčok. V manželstve rodia deti výhradne prorodinne orientované páry.