Kódex Schengenských hraníc - Hurná, Lucia, 1978-
Problematika kontrol na vonkajších a vnútorných hraniciach Európskej únie obsiahnutá v nariadení Európskeho parlamentu a Rady, ktorým sa ustanovuje tzv. Kódex Schengenských hraníc. Nariadenie umožňuje, aby sa nevykonávala hraničná kontrola osôb, ktoré prekračujú vnútorné hranice medzi členskými štátmi EÚ. Stanovené sú pravidlá, ktorými sa upravuje hraničná kontrola osôb prekračujúcich vonkajšie hranice členských štátov EÚ. Minimálne a dôkladné kontroly. Kritériá pre odopretie vstupu štátnemu príslušníkovi tretej krajiny.