Kultúra ako unifikačný a diverzifikačný fenomén pri rozširovaní EÚ - Hoscheková, Dagmar
EÚ zahrňuje ekonomickú a politickú integráciu, ale zároveň intergráciu duchovných hodnôt kontinentu, ktoré sa prejavujú v diverzifikácii jeho jedinečnej kultúry. Kultúrna integrácia ako súčasť integračného procesu je v súčasnosti najmenej preskúmaná. Európa je z kultúrmeho hľadiska veľmi zložitý útvar. Začleňovanie krajín, ktoré civilizačne patria do okruhu západnej kultúry. Otázka možného začlenenia Turecka, ktoré patrí do islamského civilizačného okruhu, do EÚ. Hlavnou otázkou súčasného stupňa integračného procesu je otázka, či budúca integrovaná Európa bude "rímska" alebo to bude "spoločný európsky dom" zahrňujúci rímsku i byzantskú Európu. Perspektívy vytvorenia jednotnej európskej kultúry.