Náboženstvo v období globalizácie - Hašková, Magdaléna, 1980-
Sociologická definícia globalizácie. Rast tlaku v smere prepojenia náboženských a štátnych sfér. Všeobecná sociologická teória globalizácie R. Robertsona. Politizácia náboženstva. Využívanie náboženstva na zdôraznenie odlišností voči Západu. Sekularizácia versus resakralizácia. Vysoký stupeň religiozity v Poľsku a Írsku. Resakralizácia chápaná ako návrat náboženstva do verejného života.