DPH pre podnikateľskú sféru po vstupe do Európskej únie - Ponechalová, Anna
Vstupom krajiny do EÚ podnikateľská sféra pocítila mnoho zmien v oblasti DPH. Medzi podnikateľmi členských štátov sa uskutočňujú intrakomunitárne obchody a cieľom EÚ je čo najlepšie zefektívnenie a zjednodušenie tohto medzinárodného podnikania. Zároveň zrušením colnej kontroly a vykonávaním zdaniteľných plnení oslobodených od dane sa naskytuje príležitosť pre daňové úniky a podvody, ktorým sa EÚ snaží predchádzať povinnou dokumentáciou o intrakomunitárnych obchodoch a previazaním komunikačného systému medzi jednotlivými daňovými správami členských krajín. EÚ sa snaží o zjednodušnie systému DPH v jednotlivých štátoch. Riešením môžu byť konsingenčné sklady, daňoví zástupcovia, On-Stop Shop politika s elektronickou formou komunikácie daňových subjektov a správcov daní v rámci celej únie.