Skúsenosti Portugalska pri využívaní fondov Európskej únie - Rusiňák, Peter
Integrácia Portugalska do EÚ ako jedno z najvýznamnejších politických rozhodnutí prijatých portugalskými politikmi v 20. storočí. Členstvo v EÚ zmenilo Portugalsko radikálnym spôsobom v oblasti ekonomickej, politickej i mentálnej. Portugalsko získalo viac ako sa pôvodne očakávalo. Revitalizácia ekonomiky podporovaná rozsiahlou finančnou pomocou zo štrukturálnych fondov aj z kohézneho fondu. Silné a slabé stránky Portugalska pri rozhodovaní o výške a štruktúre poskytovaných finančných prostriedkov z fondov EÚ. Oblasti umiestnenia finančných prostriedkov. Portugalsko sa cíti procesom rozšírenia ohrozené v dôsledku tzv. štatistického efektu a geografickej polohy. Pre Portugalsko je nevyhnutné zvyšovať kvalifikáciu obyvateľstva, dosiahnuť vyššiu konkurencieschopnosť, zhodnocovanie územia a taktiež modernizácia verejnej správy.