PHARE - Martyniv, Halina
Program PHARE je jedným z troch finančných nástrojov predvstupovej pomoci Európskych spoločenstiev. Je programom nenávratnej pomoci, financovaný zo špeciálne vyčlenených prostriedkov z rozpočtu EÚ, ktorého cieľom bola a zostáva podpora procesu ekonomickej, politickej a spoločenskej reštrukturalizácie postkomunistických krajín. Prostriedky programu zo začiatku boli zamerané na zmeny potrebné pre vytvorenie trhovo orientovanej ekonomiky a súkromného podnikania. Program bol a zostáva orientovaný predovšetkým na technickú pomoc a na know-how v rámci národných a regionálnych programov. Na realizáciu programov PHARE na Slovensku boli zriadené implementačné agentúry. Predkladateľmi projektov sú ústredné orgány štátnej správy, ktoré sú zodpovedné za riadenie určitého rezortu. Všetky investičné projekty, ktoré podporuje PHARE musia byť spolufinancované z verejných zdrojov kandidátskej krajiny. Ako fungoval program PHARE od jeho prijatia (1989) až do roku 2006. Pozitívny vplyv PHARE na Slovensko.